ورود/ثبت نام

کاربرد اتوماسیون صنعتی

Application of industrial automation

دسته بندی: رپورتاژ
218 تعداد بازدید
0 تعداد کامنت
تاریخ به‌روزرسانی:
26 دی 1403
تاریخ انتشار:
26 دی 1403

در چند دهه گذشته کاربرد اتوماسیون صنعتی در بسیاری از پروسه های صنعتی دیده می شود. از آنجا که در بسیاری از صنایع مانند پتروشیمی، نفت، خودرو سازی و … کنترل مراحل مختلف خط و سیستم اندازه گیری بایستی بسیار دقیق باشد، استفاده از اتوماسیون صنعتی از ضروریات این صنایع به حساب می آید. در این مطلب با مفهوم و کاربرد اتوماسیون صنعتی آشنا می شویم.

اتوماسیون صنعتی چیست؟

اتوماسیون صنعتی به معنای انجام فعالیت های صنعتی به طور خودکار و کاهش نیروی انسانی می باشد. در فرآیند رباتیزه کردن از ابزارهایی مانند کامپیوتر به منظور کنترل دستگاه استفاده می شود و دیگر نیاز نیست که انسان با دستگاه تماس مستقیم داشته باشد و با اجرای این فرآیند انسان در مقام نظارت قرار می گیرد. به کارگیری انواع سامانه های کنترلی سرعت و دقت بسیار بالا را در فرآیندهای تولیدی به ارمغان می آورد.

 

در صنعت جدید با اینکه نیاز به افزایش کیفیت محصول و سرعت تولید بیشتر وجود دارد اما در بسیاری از کارخانجات دستگاه ها و سیستم ها به صورت دستی یا نیمه اتومات هستند. در برخی از پروسه های تولید به علت وجود مواد شیمیایی خطرناک برای انسان و یا وجود مواد با دمای بسیار بالا، لازم و ضروریست که دستگاه های تمام خودکار به جای اپراتور به کار گرفته شوند.

در خطوط تولیدی نیمه خودکار بخش های مختلف تولید به صورت مستقل از یکدیگر عمل می کنند و با یکدیگر ارتباط دائم و صحیح ندارند و حتی در برخی مواقع باعث ایجاد اختلال در کار یکدیگر می شوند. در صورتیکه با اجرای اتوماسیون صنعتی یک ارتباط کاملا هماهنگ بین همه بخش های تولیدی صورت می گیرد تا به بهترین نحو همراه با سرعت بالا فرایند تولید صورت پذیرد و تمامی بخش ها از جمله انبار و قسمت بسته بندی و … در هماهنگی کامل با یکدیگر کار کنند.

بیشتر بخوانید: درایو چیست

 

مزایای اتوماسیون صنعتی

  • افزایش بهره وری
  • کاهش هزینه ها
  • افزایش کیفیت تولید به علت کاهش خطای انسانی
  • افزایش سرعت تولید

 

ضرورت استفاده از اتوماسیون صنعتی در کارخانجات

امروزه کارخانجات با یکدیگر رقابت می کنند تا سهم بازار بیشتری داشته باشند. یک واحد تولیدی برای موفقیت خود نیاز به داشتن مشتریان بیشتر است. از اینرو کیفیت محصول و تولید به میزان زیادی حائز اهمیت است. هر صنعتگری که از اجرای اتوماسیون صنعتی در واحد تولیدی خود استقبال کند برای او کیفیت و سرعت تولید بیشتر و هزینه های کمتر به ارمغان می رسد. بی تردید با افزایش رقابت، کارخانجاتی که از اتوماسیون صنعتی بی بهره می مانند از بازندگان رقابت خواهند بود چرا که با داشتن هزینه های زیاد، قیمت تمام شده محصول بیشتری نسبت به رقبای خود خواهند داشت و محصول آنها در بازار با قیمت گران تری ارائه خواهد شد که در نتیجه آن حذف از بازار صورت می گیرد.

 

ایجاد امنیت بیشتر برای نیروی کار

در واحدهای صنعتی نیروی کار به صورت مستقیم در فرآیند تولید، حمل و بسته بندی ارتباط دارد. بی تردید در همه این فرآیندها خطراتی برای نیروی انسانی وجود دارد که در صورت عدم رعایت ایمنی می تواند منجر به حادثه گردد. به عنوان نمونه می توان به مواد شیمیایی خطرناک، کار در ارتفاع، سقوط اشیا، برق گرفتگی و … اشاره نمود.

وجود دستگاه های اتومات در صنعت باعث جلوگیری از هر گونه ارتباط مستقیم نیروی انسانی با فرآیند تولید می شود. نیروی انسانی در یک خط تولید اتوماتیک از خط تولید فاصله بیشتری می گردد و عملکرد دستگاه ها را نظارت می کند. همچنین با برنامه ریزی تولید می تواند سرعت را کنترل کند.

 

افزایش سرعت تولید در اتوماسیون صنعتی

بی تردید دستگاه های اتوماتیک و ربات ها سرعت بیشتری نسبت به نیروی انسانی دارند. نیروی انسانی پس از چند ساعت کار خسته می شود. نتیجه خستگی افزایش خطا، کاهش سرعت و کاهش کیفیت محصول است. نیروی انسانی به سبب داشتن احساسات و بعد روحی روانی در لحظاتی پر انرژی و با انگیزه است و در مواقعی تحت تاثیر اتفاقات و شرایط ناراحت و پریشان است.

ربات ها و تجهیزات اتومات با سرعت از پیش تعیین شده می توانند ساعت ها عملکرد تعریف شده را انجام دهند و هیچ عاملی نمی تواند آنها را مضطرب و پریشان کند.

 

اجزای اصلی سیستم اتوماسیون صنعتی

اجزای اصلی در یک سیستم اتوماسیون صنعتی شامل موارد زیر می شود:

 

ورودی ها

یکی از مهمترین ورودی ها در یک سیستم مکانیزه سنسور است. سنسور کمیت فیزیکی را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل می کند.

 

پردازش

وظیفه پردازش سیگنال ورودی بر عهده کنترلر می باشد. کنترلرها انواع مختلفی دارند که یکی از مهمترین و کاربردی ترین آن PLC می باشد.

 

خروجی

پس از پردازش سیگنال ورودی خروجی مورد نظر و مطلوب ایجاد می گردد. فرمان خروجی می تواند توسط لامپ، الکتروموتور، سلونوئید ولو و... صادر گردد.

بیشتر بخوانید: کاربرد اینورتر

 

اولین گام برای رباتیزه کردن خط تولید یا یک دستگاه

برای انجام یک پروژه اتوماسیون صنعتی بر روی یک خط تولید قدیمی و به روزرسانی آن اولین مرحله برگزاری یک جلسه با کارفرماست. از کارفرما باید سوالات زیر پرسیده شود:

 

این خط چند ورودی دارد؟

ورودی ها کدام هستند؟

نوع ورودی ها چیست؟ شستی ها، لیمیت سوئیچ ها، سنسورها و …

چند خروجی دارد؟

نوع خروجی چیست؟

به موتور چه فرمانی داده می شود؟

نحوه عملکرد دستگاه چگونه است؟

دستگاه چه پروسه ای انجام می دهد؟

مکانیزم های دستگاه به چه صورت است؟

سنسورهای فعلی دستگاه چگونه عمل می کند؟

حرکت نوار نقاله به چه صورت است؟

پس از ایجاد درک کامل از اجزای دستگاه، از این جا به بعد گام دوم رباتیزه کردن شروع می شود. پیاده سازی و شبیه سازی در نرم افزار توسط اتوماسیون کار انجام می گیرد. در واقع برنامه نویسی تمام پروسه تولید (کانترها، تایمرها و…) و بهینه سازی آن در نرم افزار صورت می گیرد.

سایت بکوریتی ( خرید بک لینک و رپورتاژ آگهی ) پلتفرمی برای دسترسی به وب سایت های با کیفیت و با اتوریتی بالا همچون سایت ما می باشد.

دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید.

لطفا پیش از ارسال نظر، قوانین زیر را مطالعه کنید:
  • فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی (Space) بیش‌از‌حدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحه‌کلید بپرهیزید.
  • نظرات خود را براساس تجربه و استفاده‌ی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمه‌‌ای خودداری کنید.
  • بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید.
  • به کاربران و سایر اشخاص احترام بگذارید. پیام‌هایی که شامل محتوای توهین‌آمیز و کلمات نامناسب باشند، حذف می‌شوند.
  • از ارسال لینک‌های سایت‌های دیگر و ارایه‌ی اطلاعات شخصی خودتان مثل شماره تماس، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی پرهیز کنید.
برای ارسال کامنت باید عضو سایت باشید. برای ثبت نام / ورود به سایت کلیک کنید.